Ulcinj je primorski grad, najjužniji Grad Crne Gore, osnovan u 5.stoljeću prije Krista. Općina Ulcinj ima površinu od 255 km², Grad Ulcinj oko 10.000 stanovnika, a Općina sveukupno oko 30.000 stanovnika.
Ulcinj je prvenstveno turistički grad koji zahvaljujući svojim predivnim pješčanim plažama preko ljeta postaje veliki turistički centar Crne Gore.
Većinsko stanovništvo Općine Ulcinj su Albanci, koji su autohtoni stanovnici Ulcinja. Osim Albanaca u Ulcinju žive i Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani i druge manje zajednice.
Ovaj grad ima raznovrsne plaže, uključujući pješćane, stjenovite i kamenite plaže pored borove šume, koje pored ljekovitog djelovanja morske soli, imaju lijekoviti pijesak, izvore mineralnih sumpornih voda i mineralno blato.
Ulcinj svojom površinom ima izlaz u Jadransko More, graniči se sa rijekom Bojanom, uključuje planinu Rumiju i Šasko jezero.
Isto tako ima veliki broj arheoloških lokacija raznih doba povijesti grada, kao što su Stari Ulcinjski grad preko 2500 godina star, star grad Šasa, kao i veliki broj vjerskih objekata koji govore o kulturi i duhovnom životu grada.
Zapisi i narodno predanje se slažu da je slavni španjolski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara. Štovi, i njegovo znamenito djelo “Don Kihot’, dovodi se u vezu sa zatočeništvom u Ulcinju.
Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. Pavle Pepdjonovic Opština Ulcinj
————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Nakon šest dana vraćamo se doma! Ovo je bilo zaista predivno iskustvo sa prekrasnim ljudima koji su nam bili najbolji domaćini koje možemo poželjeti.
Od organizatora i pokrovitelja Pavle Pepdjonovic, njegove desne ruke Skender Ustabecir pa sve do vlasnika hotela Nobel sa cijelim svojim osobljem! Pratile su nas TV ekipe, ugostili su nas Gradonačelnik i Turistička zajednica Ulcinja, a Rudi Kashodza nas je upoznao sa cijelim ribljim menijem. Hvala i košarkaškim klubovima Sutjeska, Millenium i Lovćen s kojima smo odigrali prave muške utakmice! Ipak posebna zahvala ide Pavlu koji je prepoznao naš rad, brinuo o svemu, od menija do rasvjete u dvorani!  Veliki i sposobni organizator koji prelazi granice Ulcinja i Crne Gore! Još jednom hvala svima i vidimo se kod nas, u Bakru, na Kvarneru!
——————————————————————————————————————————————————————————————————–