Trideset i pet godina je Davoru Velčiću, no unatoč tome ovog je ponedjeljka započela njegova nova košarkaška mladost.

Riječanin s bivšim adresama u Slovačkoj je uz novopridošlog Jasmina Perkovića najiskusniji član svlačionice na Mavrincima, tako će biti sve do mogućeg dolaska Davora Kusa. Velčić je prošlog proljeća bio u rosteru kvalifikacijske momčadi koja je u društvu Hermes Analitice, Podravca, Jazina i Požege izborila povijesni nastup u A-1 ligi. U zelenom dresu ostalo je svega pet igrača (Velčić, Surina, Trbović, Modić, Prostran).

– Ostalo nas je pet od lani, valjda nas je onda toliko sposobno iznijeti prvoligašku sezonu. Neki su igrači zaposleni, neki studiraju, neki su jednostavno našli druge angažmane. Što se mene tiče, ja mogu dati svog iskustva. Ja sam i trener u omladinskom pogonu, zaposlio sam se, pa će možda s moje strane sve biti na nekom amaterskom nivou, iako ne kažem da neću dati sve od sebe za uspjeh kolektiva, kaže Velčić.

Nakon prvog treninga odrađenog u ponedjeljak Velčić je istaknuo kako bi Jasmin Perković mogao predstavljati pojačanje za zelene s Mavrinaca.

– Ove mlađe dečke koji su došli izvana možda ne znam toliko, ali Stipčića, Šamanića, a pogotovo Perkovića znam jako dobro. Počeli smo istovremeno trenirati, isto smo godište. On je sigurno jako veliko pojačanje za nas, predstavljat će veliki dobitak za ovaj klub, kaže Velčić.

Velčić je trener u omladinskom pogonu kluba, a vrlo će zanimljivo biti proračunski uskladiti stvari unutar kluba i osigurati pravilnu raspodjelu sredstava i prema mlađim uzrasnim kategorijama. Nije tajna da Škrljevu treba oko, ako ne i nešto više od milijun kuna za sezonu bez financijskih turbulencija u A-1 ligi, i to bez troškova mlađih selekcija.

– Po meni je omladinski pogon najbitniji dio svakog kluba. Svu energiju treba usmjeriti na taj dio funkcioniranja kolektiva. Iako smo sada sa seniorskom momčadi u A-1 ligi, mlade ne smijemo zanemariti. Ja imam pomoć trenera Darija Blaževića, mlađe uzrasne kategorije Škrljeva sigurno će raditi istim intenzitetom kao i prijašnjih godina. Kroz to će se također promovirati košarkaška regija, kaže Velčić.

35-godišnji bivši igrač Kvarnera, Banske Bistrice i Dolny Kubina pozicionirao je Škrljevo u gornju polovicu prvoligaške ljestvice. Bit će zanimljivo vidjeti kako se novaci u ligi mogu nositi s prijetnjom Alkara, Zaboka, Splita i ostalih.

– Iako smo novi u A-1 ligi, ja mislim da imamo kvalitetu za gornji dio sredine ljestvice. Dali će to biti dovoljno za Ligu za prvaka? Zašto ne! Kvalitetu i neophodno iskustvo sigurno imamo, jedino nam može biti problem što neki dečki rade ili pak imaju kojekakve druge obveze pa možda nećemo imati isti fond treninga kao klubovi iz iste razine poretka, kaže Velčić u zaključku razgovora.

Novinar: Patrik Mršnik | Fotograf: Krešimir Černeka