Započeo je tjedan u kojem će se dvorana na Mavrincima prvi puta službeno upisati na košarkašku kartu Hrvatske.

A-1 liga polaganim koracima dolazi do svoje treće dionice, a ona je predvidjela ogled dosad po dva puta poražena suparnika. Škrljevo će u svojoj dvorani ugostiti Jolly, šibensku momčad koja je po mnogo čemu specifična u odnosu na ostatak prvoligaškog društva. Jedan od najboljih sugovornika za najavu dugo iščekivanog susreta je Josip Surina. Dečko koji već dvije sezone nosi dres momčadi iz Bakra prije dolaska u Škrljevo bio je član Jollyja.

– Njima novac zaista nije problem budući da je gazda Stojanović najbogatiji od svih vlasnika A-1 ligaških klubova. Kad imaš novac, onda naravno – možeš raditi što god te volja. S tim u vezi, ako već igraš za Jolly, onda si plaćen da igraš i da pobjeđuješ, a ne da gubiš. Nema tu puno filozofije, kaže 23-godišnji bek.

Surina je u Jollyju prije dvije sezone odigrao petnaest utakmica, za što se može reći da je prosječni vijek trajanja svakog igrača u tom klubu. Za usporedbu, Igor Salamun je u sezoni 11/12 odigrao samo jedan susret više, a Dino Cinac je u istoj sezoni sa Surinom odigrao čak trideset i tri ogleda, što mu daje status standardnog prvotimca u tom sazivu kluba.

– Nisam protivnik toga da se novac troši, ali takav pristup nije bio dobar u mom vremenu u Šibeniku jer se nikako nismo mogli uigrati. Nekad su promjene bile pozitivan šok, nekad nisu, vidjet ćemo kako će se stvari sada razviti budući da oni na Mavrince dolaze s dva poraza. Znam kako gazda razmišlja, doći će pobijediti pod svaku cijenu, a mi ih u tom naumu moramo zaustaviti, kaže Surina.

Zapravo jedino pitanje je – kako? Zagreb je dao naznake dobre ekipe Škrljeva, Gorica je pokazala napredak u karakteru i stavu, pobjedničkom mentalitetu i samopouzdanju. No, je li Škrljevo spremno pred punom dvoranom na Mavrincima skinuti prvi skalp?

– Istina je, nismo još uvijek pravi. Moramo nastaviti dalje, upravo ovim putem kojim smo krenuli. Treba ići iz utakmice u utakmicu i dizati se. Sezona je dovoljno duga, nikada nije kasno krenuti u pozitivnu seriju koja će doći. Sad igramo kod kuće, to će biti naša prednost. Znamo da će Jolly doći kako bi odigrao čvrstu utakmicu, ni za njih kao niti za nas nema lagane utakmice ove sezone, rekao je Surina.

Škrljevčani su imali slobodnu nedjelju nakon povratka iz Velike Gorice. Ponedjeljak je udario temelje pripremi Jollyja, od utorka pak počinje skauting. Surina priča o treneru Milačiću u afirmativnom tonu, upravo u tom kontekstu.

– Znam da će on inzistirati na skautingu i da će u tom dijelu odlično pripremiti svoje igrače. Jolly je neugodan, posebno može biti opasan kad je pod pritiskom. Mislim da se dovođenjem Milačića neke stvari u tom klubu počinju mijenjati jer je on rješenje za dulji vremenski period. Mi smo jako motivirani i željni pobjede s kojom bi puno toga dobili za nastavak prvenstva, kaže Surina i dodaje kako je A-1 liga izrazito domaćinska te se s tim u vezi nada da će Mavrinci postati prepoznatljiva sredina.

Epska bitka Škrljeva i Jollyja će se pred punom dvoranom na Mavrincima odigrati u subotu od 19.30 sati.