Na prvom treningu košarkaša Škrljeva koji je označio početak priprema za nadolazeću sezonu u A-1 ligi pojavio se i Matteo Juričić.

Riječkim prijateljima košarke taj je 24-godišnji razigravač itekako poznato ime, kroz četiri je sezone nosio dres Kvarnera. Napravio je puno i u reprezentativnoj karijeri, sudjelovao na dva Europska prvenstva za mlađe uzaste, bio na korak do trećeg u nizu no za U-20 vrstu koja se u ljeto 2011. godine iz Grčke vratila s broncom bio je prekobrojan.

Po povratku iz Njemačke, gdje je u dresu Volklingen-Warndta imao dobru zimsku polusezonu u tamošnjoj Regionalnoj ligi (20.8 poena po utakmici) proteklog je ljeta potpisao za kosovski Vellaznimi, za koji je igrao samo do zime. Odigrao je svega šest utakmica, nakon čega je zbog nepoštivanja stavki iz ugovora od strane poslodavca zatražio i dobio raskid ugovora.

– Na Kosovu su uvjeti života u bitnome drugačiji nego što je stanje kod nas. Ali, u sportskom smislu ne odudaraju puno od Hrvatske. Dvorane su uvijek pune, puno se ulaže u sport i u klubove generalno. Kvaliteta još možda nije na europskoj razini, ali će to postati ako se nastavi ovakav trend. Što se mene osobno tiče, mislim da treba sve probati. Nije bilo loše, ali niti onako kako smo se klub i ja dogovorili pa sam odlučio otići, kaže Juričić.

Drugi dio sezone Juričić se odlučio na igranje u zapadnom A-2 ligašu Boscu pa nije mogao pomoći Škrljevu u proljetnim kvalifikacijama pošto pravila HKS-a ne dopuštaju da igrači u jednoj sezoni promjene dva kluba unutar A-2 liga. Igrač s adresom u Dražicama spada u ‘prvu zonu’ domaćih igrača, nije tajna da bi Škrljevo htjelo Juričića, ne samo iz sportskih već i iz ekonomskih razloga. No, bi li Matteo htio u Škrljevo ili možda na novi put u inozemstvo?

– Zasad nemam previše opcija, a sezona će ubrzo početi. Još uvijek smo u fazi dogovaranja, ako sve bude onako kako je krenulo, volio bih ostati. Vidim da se stvara stabilan klub, da su razmišljanja ozbiljna i da je čitavo mjesto uz klub, da će tribine biti pune. Zasad mi je bitno samo da prođem pripreme, a kroz tjedan-dva će se razriješiti i stanje oko mog statusa, ne sumnjam u najbolji mogući rasplet, kaže Juričić.

Karijera nekad najdarovitijeg riječkog razigravača počela je još početkom novog milenija kada ga je u ruke uzeo Branko Čubelić u Dražicama. Nakon juniorskog staža u Ri-Basketu Juričić je preko Kvarnera NR dogurao i do Cibone, za koju nikad nije zaigrao već je dvije godine proveo u Dubravi.

Dosadašnji klubovi:
2007 – 2009: Kvarner NR
2009 – 2011: Dubrava
2011 – 2013: Kvarner 2010
2013 – 2014: Crikvenica, Volklingen-Warndt (Njemačka)
2014 – 2015: Vellaznimi Gjakove (Kosovo), Bosco (Hrvatska A-2)
sudionik U-16 EP-a (2007) i U-18 EP-a (2009)

Novinar: Patrik Mršnik | Fotografije: Sportcom